Моделювання рецептурного складу пива з додаванням хвойного екстракту

Автор(и)

  • Наталія Михайлівна Пенкіна Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Лариса Василівна Татар Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна

Ключові слова:

пиво, екстракт, хвоя, хміль, дубильні речовини, математична модель

Анотація

Запропоновано розробку рецептури пива з додаванням нетрадиційної рослинної сировини та побудовано математичну модель із метою прогнозування вмісту хмелю та хвої сосни звичайної. Доведено доцільність часткової заміни хмелю на хвою сосни звичайної та визначено вплив цих інгредієнтів на органолептичні показники і вміст дубильних речовин у готовому продукті. Установлено співвідношення складових рецептури, які забезпечили максимальне наближення до заданих показників розробленого пива. Визначено хімічний склад розробленого пива.

Біографії авторів

Наталія Михайлівна Пенкіна, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент кафедри "Товарознавства в митній справі"

Лариса Василівна Татар, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

асистент кафедри "Товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки"

Посилання

Nikolic, D. (2004). Metabolism of 8-prenylnaringenin, a potent phytoestrogen from hops (humulus lupulus), by human liver microsomes. Drug Metabolism and Disposition, 32 (2), 272–279. doi: 10.1124/dmd.32.2.272

Stampfer, M. J., Kang, J. H., Chen, J., Cherry, R., Grodstein, F. (2005). Effects of Moderate Alcohol Consumption on Cognitive Function in Women. New England Journal of Medicine, 352 (3), 245–253. doi: 10.1056/NEJMoa041152

Duk, K. K., Gi, J. K.; assignee: Duk Ki Kim, Gi Jun Kim. (02.05.2003). Manufacturing method of health enhancing beer. Patent Korea KR20030020339A, Classification C12C12/00. Appl. № 10-2003-0007254. Filed 02.05.2003. Available at: https://patents.google.com/patent/KR20030020339A

Xiaomei, W., Shengyuan, Y. (12.05.2010). Pine-juice beer and its brewing method. Patent China CN101024802B, Classification C12C11/00, C12C5/00. Appl. № 200610009715.9. Filed 17. 02.2006. Available at: https://www.google.com/patents/CN101024802B?cl=en&hl=ru

Zavorohina, N. V., CHugunova, O. V., Poznyakovskii, V. M. (2012). Modelirovanie receptury travnyh kvasov. Pivo i napitki, 6, 12–14.

Musina, O. N., Lisin, P. A. (2012). Sistemnoe modelirovanie mnogokomponentnyh produktov pitaniya. Tehnika i tehnologiya pishchevyh proizvodstv, 4 (27), 32–37.

Vontgomery, D. C., Peck, E. A., Vining, G. G. (2013). Introduction to Linear Regression Analysis, 5th edition. New Jersey: A John Wiley & Sons, 672.

Kosminskii, G. I., Kozlova, E. A., Careva, N. G. (2011). Razrabotka tehnologii novyh sortov piva na osnove pryano-aromaticheskogo syr'ya. Pishchevaya promyshlennost': nauka i tehnologiya, 4 (14), 11–15.

Danilova, L. A., Melet'ev, A. E., Berezka, T. A., Arutyunyan, T. V. (2013). Antioxidants from plant materials in the technology of beer stabilization. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, 4(10(64)), 23–26. Available at: http://journals.uran.ua/eejet/article/view/16308/13831

Penkіna, N. M., Tatar, L. V. (2015). Hop cones and leaves of coniferous trees in the production of beverages. Available at: http://www.rusnauka.com/17_PN_2015/Chimia/5_194480.doc.htm

Rovaletti, M. M. L., Benítez, E. I., Martinez Amezaga, N. M. J., Peruchena, N. M., Sosa, G. L., Lozano, J. E. (2014). Polysaccharides influence on the interaction between tannic acid and haze active proteins in beer. Food Research International, 62, 779–785. doi:10.1016/j.foodres.2014.03.017

Кunzе, W. (2014). Texnology Brewing and Malting, Berlin: VLB, 960.

Nikolaeva, S. V. (2006). Reshenie optimizacionnoj zadachi sostavleniya recepturnoj smesi pri neopredelyonnosti celevogo kriteriya. Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ia, 11, 57–59.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-02-15

Номер

Розділ

Охорона праці та безпека життєдіяльності