Дослідження профілактичного впливу і безпеки розроблених видів пастильних виробів з використанням нетрадиційної сировини

Елена Александровна Соколовская, Галина Ивановна Дюкарева

Анотація


У даній статті підтверджено безпеку використання нетрадиційної сировини у виробництві пастильних виробів на організм людини, а саме йодовмісної добавки з морської водорості ламінарії – еламіна і безкалорійного підсолоджувача рослинного походження – стевії, які використовувалися з метою розширення асортименту кондитерських виробів для профілактики йододефіциту, ожиріння та цукрового діабету . Проаналізовано результати клінічних випробувань, які свідчать про позитивний вплив вживання розроблених пастильних виробів на тиреоїдний пакет і гормонів, які беруть участь в регуляції рівня цукру в крові.


Ключові слова


еламін; стевія; пастильні вироби; йододефіцит; цукровий діабет

Повний текст:

PDF (Русский)

Посилання


1. Gorbacheva, E. V., Orlova, L. K. (2011). Analiz rasprostraneniya saxarnogo diabeta i diabeticheskoj retinopatii sredi uchastnikov likvidacii na ChAES g. Xarkova i oblasti. Dvadcat pyat let Chernobylskoj katastrofy. Bezopasnost budushhego : sb. nauch. tr. Kiev, 1, 184–87.

2. Fishkina, N. A., Leonteva, G. F., Kaplunova Yu. Yu. (1990). Novaya texnologiya pastily na pektine. Pishhevaya promyshlennost, 11, 40–41.

3. Iorgacheva, E. G., Banova, S. I. (2003). Topinamburovoe pyure – syrevaya osnova dlya zefira. Aktualnі problemi texnologії ta mexanіzacії procesіv pererobnix ta xarchovix virobnictv : nauk.-prakt. konf. : tezi dop. Kharkov, 294–300.

4. Bіlecka, Ya. O. (2012). Formuvannya yakostі zefіru z vikoristannyam elamіnu ta yagіdnix pyure: avtoref. dis…kand. texn. nauk : 05. 18. 15; [Xarkіvskij u-t xarch. ta torgіvlі], Kharkov, 21.

5. Korzun, V. N., Kozyatin, І. P., Parac, A. M. ta іn. (2007). Problema mіkroelementіv u xarchuvannі naselennya Ukraїni ta shlyaxi її virіshennya. Problemi xarchuvannya, 1, 5–11.

6. Kolіsnichenko, T. O. (2004). Texnologіya boroshnyanix formovanix virobіv funkcіonalnogo priznachennya z jodvmіshhuyuchimi dobavkami: avtoref. dis… kand. texn. nauk., [Xarkіvskij u-t xarch. ta torgіvlі], Kharkov, 18.

7. Sherine, N., Khattab I. Mona, Massoud, Yahya El-Sayed Jad, Adnan A. Bekhit, Ayman, El-Faham (2015). Production and physicochemical assessment of new stevia amino acid sweeteners from the natural stevioside. Food Chemistry, 173, 979–985.

8. Dejnichenko, G. V., Dyukareva, G. І., Sokolovska, O. O. (2014). Sposіb virobnictva pastili z ekstraktom stevії ta elamіnom [Tekst] : pat. 92869 Ukraїna, MPK A 23 G 3/00; zayavnik і vlasnik patentu XDUXT. № u 201402975; zayavl. 24.03.14; opubl. 10.09.14, Byul. 17.

9. Dejnichenko, G. V., Dyukareva, G. І., Sokolovska, O. O. (2004). Lyashenko M. Yu.Sposіb virobnictva pastili zі stevієyu ta elamіnom [Tekst]: pat. 92870 Ukraїna, MPK A 23 G 3/00 /; zayavnik і vlasnik patentu XDUXT. № u 201402977; zayavl. 24.03.14; opubl. 10.09.14, Byul. 17.

10. Dyukareva, G. І., Goncharova, K. O., Dejnichenko, G. V., Kravchenko, O. O. (2014). Sposіb virobnictva zefіru [Tekst] : pat. 61725 Ukraїna, MPK A 23 G 3/00 / zayavnik і vlasnik patentu XDUXT. № u 201100499; zayavl. 17.01.11; opubl. 25.07.11, Byul. №14.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


1.   Горбачева, Е. В. Анализ распространения сахарного диабета и диабетической ретинопатии среди участников ликвидации на ЧАЭС г. Харькова и области [Текст] / Е. В. Горбачева, Л. К. Орлова // Двадцать пять лет Чернобыльской катастрофы. Безопасность будущего : сб. науч. тр. – К., 2011. – Вып. 1. – С. 184–87.
2.   Фишкина, Н. А. Новая технология пастилы на пектине [Текст] / Н. А. Фишкина, Г. Ф. Леонтьева, Ю. Ю. Каплунова // Пищевая промышленность.– 1990. – №11. – C. 40–41.
3.   Иоргачева, Е. Г. Топинамбуровое пюре – сырьевая основа для зефира [Текст] / Е. Г. Иоргачева, С. И. Банова  // Актуальні проблеми технології та механізації процесів переробних та харчових виробництв : наук.-практ. конф. : тези доп. – Х., 2003. – С. 294–300.
4.   Білецька, Я. О. Формування якості зефіру з використанням еламіну та ягідних пюре [Текст] : автореф. дис…канд. техн. наук : 05. 18. 15 / Я. О. Білецька; [Харківський у-т харч. та торгівлі], – Х., 2012. – 21 с.
5.   Проблема мікроелементів у харчуванні населення України та шляхи її вирішення [Текст] / [В. Н. Корзун, І. П. Козятин, А. М. Парац та ін.] // Проблеми харчування. – 2007. – № 1. – С. 5–11.
6.   Колісниченко, Т. О. Технологія борошняних формованих виробів функціонального призначення з йодвміщуючими добавками [Текст] : автореф. дис… канд. техн. наук. Т.О. Колісниченко, [Харківський у-т харч. та торгівлі], – Х., 2004. –18 с.
7.   Sherine, N. Production and physicochemical assessment of new stevia amino acid sweeteners from the natural stevioside [Теxt] / N. Sherine, Khattab I.Mona, Massoud Yahya El-Sayed Jad, Adnan A. Bekhit, Ayman El-Faham // Food Chemistry. – 2015. – Vol. 173. – P. 979–985.
8.   Спосіб виробництва пастили з екстрактом стевії та еламіном [Текст] : пат. 92869 Україна, МПК А 23 G 3/00 / Дейниченко Г. В., Дюкарева Г. І., Соколовська О. О.; заявник і власник патенту ХДУХТ. – № u 201402975; заявл. 24.03.14; опубл. 10.09.14, Бюл. 17.
9.   Спосіб виробництва пастили зі стевією та еламіном [Текст] : пат. 92870 Україна, МПК А 23 G 3/00 / Дейниченко Г. В., Дюкарева Г. І., Соколовська О. О. Ляшенко М. Ю.; заявник і власник патенту ХДУХТ. – № u 201402977; заявл. 24.03.14; опубл. 10.09.14, Бюл. 17.
10.    Спосіб виробництва зефіру [Текст] : пат. 61725 Україна, МПК А 23 G 3/00 / Дюкарева Г. І., Гончарова К. О., Дейниченко Г. В., Кравченко О. О. заявник і власник патенту ХДУХТ. – № u 201100499; заявл. 17.01.11; опубл. 25.07.11, Бюл. №14.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.




Copyright (c) 2016 Елена Александровна Соколовская, Галина Ивановна Дюкарева

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2411-2828 (Online), ISSN 2411-2798 (Print)