Дослідження профілактичного впливу і безпеки розроблених видів пастильних виробів з використанням нетрадиційної сировини
Ключові слова:
еламін, стевія, пастильні вироби, йододефіцит, цукровий діабетАнотація
У даній статті підтверджено безпеку використання нетрадиційної сировини у виробництві пастильних виробів на організм людини, а саме йодовмісної добавки з морської водорості ламінарії – еламіна і безкалорійного підсолоджувача рослинного походження – стевії, які використовувалися з метою розширення асортименту кондитерських виробів для профілактики йододефіциту, ожиріння та цукрового діабету . Проаналізовано результати клінічних випробувань, які свідчать про позитивний вплив вживання розроблених пастильних виробів на тиреоїдний пакет і гормонів, які беруть участь в регуляції рівня цукру в крові.
Посилання
1. Gorbacheva, E. V., Orlova, L. K. (2011). Analiz rasprostraneniya saxarnogo diabeta i diabeticheskoj retinopatii sredi uchastnikov likvidacii na ChAES g. Xarkova i oblasti. Dvadcat pyat let Chernobylskoj katastrofy. Bezopasnost budushhego : sb. nauch. tr. Kiev, 1, 184–87.
2. Fishkina, N. A., Leonteva, G. F., Kaplunova Yu. Yu. (1990). Novaya texnologiya pastily na pektine. Pishhevaya promyshlennost, 11, 40–41.
3. Iorgacheva, E. G., Banova, S. I. (2003). Topinamburovoe pyure – syrevaya osnova dlya zefira. Aktualnі problemi texnologії ta mexanіzacії procesіv pererobnix ta xarchovix virobnictv : nauk.-prakt. konf. : tezi dop. Kharkov, 294–300.
4. Bіlecka, Ya. O. (2012). Formuvannya yakostі zefіru z vikoristannyam elamіnu ta yagіdnix pyure: avtoref. dis…kand. texn. nauk : 05. 18. 15; [Xarkіvskij u-t xarch. ta torgіvlі], Kharkov, 21.
5. Korzun, V. N., Kozyatin, І. P., Parac, A. M. ta іn. (2007). Problema mіkroelementіv u xarchuvannі naselennya Ukraїni ta shlyaxi її virіshennya. Problemi xarchuvannya, 1, 5–11.
6. Kolіsnichenko, T. O. (2004). Texnologіya boroshnyanix formovanix virobіv funkcіonalnogo priznachennya z jodvmіshhuyuchimi dobavkami: avtoref. dis… kand. texn. nauk., [Xarkіvskij u-t xarch. ta torgіvlі], Kharkov, 18.
7. Sherine, N., Khattab I. Mona, Massoud, Yahya El-Sayed Jad, Adnan A. Bekhit, Ayman, El-Faham (2015). Production and physicochemical assessment of new stevia amino acid sweeteners from the natural stevioside. Food Chemistry, 173, 979–985.
8. Dejnichenko, G. V., Dyukareva, G. І., Sokolovska, O. O. (2014). Sposіb virobnictva pastili z ekstraktom stevії ta elamіnom [Tekst] : pat. 92869 Ukraїna, MPK A 23 G 3/00; zayavnik і vlasnik patentu XDUXT. № u 201402975; zayavl. 24.03.14; opubl. 10.09.14, Byul. 17.
9. Dejnichenko, G. V., Dyukareva, G. І., Sokolovska, O. O. (2004). Lyashenko M. Yu.Sposіb virobnictva pastili zі stevієyu ta elamіnom [Tekst]: pat. 92870 Ukraїna, MPK A 23 G 3/00 /; zayavnik і vlasnik patentu XDUXT. № u 201402977; zayavl. 24.03.14; opubl. 10.09.14, Byul. 17.
10. Dyukareva, G. І., Goncharova, K. O., Dejnichenko, G. V., Kravchenko, O. O. (2014). Sposіb virobnictva zefіru [Tekst] : pat. 61725 Ukraїna, MPK A 23 G 3/00 / zayavnik і vlasnik patentu XDUXT. № u 201100499; zayavl. 17.01.11; opubl. 25.07.11, Byul. №14.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Елена Александровна Соколовская, Галина Ивановна Дюкарева
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.