Особливості іммобілізації α-амілази на білкових та полісахаридних матрицях

Автор(и)

  • Надія Анатоліївна Дзюба Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна
  • Олена Володимирівна Землякова Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна

Ключові слова:

біологічно активні добавки, іммобілізація α-амілази, глютин, агар, ІЧ-спектроскопія, функціональні продукти

Анотація

В статті розглядається отримання біологічно активних добавок шляхом іммобілізації α-амілази на білкових та полісахаридних матрицях. В результаті іммобілізації α-амілази на матрицях утворюються зв’язки, які можна визначити за допомогою ІЧ-спектроскопії. Розглянута можливість використання ІЧ-спектроскопії для аналізу зв’язків при іммобілізації α-амілази на білковій та полісахаридній матрицях. Проведено глибокий аналіз зв’язків в молекулах матриць та форм іммобілізованного ферменту на різних матрицях. Визначено функціональні зв’язки за допомогою яких відбувається іммобілізація α-амілази на глютині та агарі

Біографії авторів

Надія Анатоліївна Дзюба, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра Технології ресторанного і оздоровчого харчування

Олена Володимирівна Землякова, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Старший методист

Кафедра Технології ресторанного і оздоровчого харчування

Посилання

1. Derevianko, L. P. (2000). Rol byolohychesky aktyvnikh dobavok k pyshche dlia profylaktyky zabolevanyi naselenyia na porohe novoho tisiacheletyia. Sbornyk materyalov mezhdunarodnoi nauchno-praktycheskoi konferentsyy “Puty sokhranenyia zdorovia naselenyia Ukrayni na hranytse tisiacheletyi” 30.05.-02.06.2000 h. Yalta, Kyev: Obshchestvo “Znanye” Ukrayni, 18-21.

2. Chepcheruk, H. S., Lyshenko, V. V. (1985). Ymmobylyzovannie fermenti v klynycheskoi khyrurhyy. Vest. Xyrurhyy, T. 134, № 3, 126–130.

3. Alekseeva, A. H., Hrynberh, H. E., Lynberhaum, H. M. (1980). A. S. 730694 (SSSR). Modyfytsyrovannii terrylytynom dekstran, obladaiushchyi fybrynolytycheskoi sposobnostiu, № 16, 86.

4. Kornysh-Bouden, E. (1979). Osnovi fermentatyvnoi kynetyky, Moskva: Myr, 280.

5. Zemtsova, L. V., Starostyna, V. K., Buldaeva, D. P. (1981). Ymmobylyzatsyia protosubtylyna na polymernikh nosyteliakh y yssledovanye svoistv ymmobylyzovannoho fermenta. V kn.: Ymmobylyzovannie proteolytycheskye fermenti v lechenyy hnoino-nekrotycheskykh protsessov. Novosybyrsk, 9–23.

6. Yvanova, L. A., Sichenykov, Y. A., Kondrateva, T. S. (1984). Kollahen v tekhnolohyy lekarstvennikh form: monohrafyia. Moskva: Medytsyna, 112.

7. Yu, P., Chen, H. (2013). Optimization of conditions for enzymatic production collagen hydrolysates from a long-value acaudinamolpadioides and their activites. J. Food Biochem., Vol. 38, 227–235.

8. Krusir, H. V., Sevastianova, O. V., Kushnir, N. A. (2009). Osnovy kompleksoutvorennia inhibitor pankreatychnoi amilazy-polisakharyd. Zernovi produkty i kombikormy, № 1, 16–19.

9. Krusir, H. V., Kushnir, N. A. (2008). Porivnialna kharakterystyka fizyko-khimichnykh vlastyvostei roslynnoho inhibitoru α-amilazy ta BAD na yoho osnovi. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli: Zb. nauk. Prats, Redkol.: O. I. Cherevko (vidpov. red.) ta in.; Khark. derzh. un-t kharchuvannia ta torhivli. Kharkiv, Vol. 2 (8), 521–527.

10. Kyknadze, E. V., Antonov, Yu. A. (1998). Prymenenye polyэlektrolytov dlia vіdelenyia ynhybytora trypsyna yz tekhnolohycheskykh otkhodov fraktsyonyrovanyia belkov lystev liutserni. Prykladnaia byokhymyia y mykrobyolohyia, T. 34, № 5, 508–512.

11. Tarasevych, B. N. (2012). Spravochnie materyali. YK spektri osnovnikh klassov orhanycheskykh soedynenyi. MHU ymeny M. V. Lomonosova, khymycheskyi fakultet, kafedra orhanycheskoi khymyy. Moskva, 55.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-02-12

Номер

Розділ

Технології та обладнання виробництва