Особливості іммобілізації α-амілази на білкових та полісахаридних матрицях

Надія Анатоліївна Дзюба, Олена Володимирівна Землякова

Анотація


В статті розглядається отримання біологічно активних добавок шляхом іммобілізації α-амілази на білкових та полісахаридних матрицях. В результаті іммобілізації α-амілази на матрицях утворюються зв’язки, які можна визначити за допомогою ІЧ-спектроскопії. Розглянута можливість використання ІЧ-спектроскопії для аналізу зв’язків при іммобілізації α-амілази на білковій та полісахаридній матрицях. Проведено глибокий аналіз зв’язків в молекулах матриць та форм іммобілізованного ферменту на різних матрицях. Визначено функціональні зв’язки за допомогою яких відбувається іммобілізація α-амілази на глютині та агарі

Ключові слова


біологічно активні добавки; іммобілізація α-амілази; глютин; агар; ІЧ-спектроскопія; функціональні продукти

Повний текст:

PDF

Посилання


1. Derevianko, L. P. (2000). Rol byolohychesky aktyvnikh dobavok k pyshche dlia profylaktyky zabolevanyi naselenyia na porohe novoho tisiacheletyia. Sbornyk materyalov mezhdunarodnoi nauchno-praktycheskoi konferentsyy “Puty sokhranenyia zdorovia naselenyia Ukrayni na hranytse tisiacheletyi” 30.05.-02.06.2000 h. Yalta, Kyev: Obshchestvo “Znanye” Ukrayni, 18-21.

2. Chepcheruk, H. S., Lyshenko, V. V. (1985). Ymmobylyzovannie fermenti v klynycheskoi khyrurhyy. Vest. Xyrurhyy, T. 134, № 3, 126–130.

3. Alekseeva, A. H., Hrynberh, H. E., Lynberhaum, H. M. (1980). A. S. 730694 (SSSR). Modyfytsyrovannii terrylytynom dekstran, obladaiushchyi fybrynolytycheskoi sposobnostiu, № 16, 86.

4. Kornysh-Bouden, E. (1979). Osnovi fermentatyvnoi kynetyky, Moskva: Myr, 280.

5. Zemtsova, L. V., Starostyna, V. K., Buldaeva, D. P. (1981). Ymmobylyzatsyia protosubtylyna na polymernikh nosyteliakh y yssledovanye svoistv ymmobylyzovannoho fermenta. V kn.: Ymmobylyzovannie proteolytycheskye fermenti v lechenyy hnoino-nekrotycheskykh protsessov. Novosybyrsk, 9–23.

6. Yvanova, L. A., Sichenykov, Y. A., Kondrateva, T. S. (1984). Kollahen v tekhnolohyy lekarstvennikh form: monohrafyia. Moskva: Medytsyna, 112.

7. Yu, P., Chen, H. (2013). Optimization of conditions for enzymatic production collagen hydrolysates from a long-value acaudinamolpadioides and their activites. J. Food Biochem., Vol. 38, 227–235.

8. Krusir, H. V., Sevastianova, O. V., Kushnir, N. A. (2009). Osnovy kompleksoutvorennia inhibitor pankreatychnoi amilazy-polisakharyd. Zernovi produkty i kombikormy, № 1, 16–19.

9. Krusir, H. V., Kushnir, N. A. (2008). Porivnialna kharakterystyka fizyko-khimichnykh vlastyvostei roslynnoho inhibitoru α-amilazy ta BAD na yoho osnovi. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli: Zb. nauk. Prats, Redkol.: O. I. Cherevko (vidpov. red.) ta in.; Khark. derzh. un-t kharchuvannia ta torhivli. Kharkiv, Vol. 2 (8), 521–527.

10. Kyknadze, E. V., Antonov, Yu. A. (1998). Prymenenye polyэlektrolytov dlia vіdelenyia ynhybytora trypsyna yz tekhnolohycheskykh otkhodov fraktsyonyrovanyia belkov lystev liutserni. Prykladnaia byokhymyia y mykrobyolohyia, T. 34, № 5, 508–512.

11. Tarasevych, B. N. (2012). Spravochnie materyali. YK spektri osnovnikh klassov orhanycheskykh soedynenyi. MHU ymeny M. V. Lomonosova, khymycheskyi fakultet, kafedra orhanycheskoi khymyy. Moskva, 55.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


1.Деревянко, Л. П. Роль биологически активных добавок к пище для профилактики заболеваний населения на пороге нового тысячелетия [Текст] / Л. П. Деревянко // Сборник материалов международной научно-практической конференции “Пути сохранения здоровья населения Украины на границе тысячелетий” 30.05.-02.06.2000 г. Ялта – Киев: Общество “Знание” Украины. – 2000. – С. 18–21.

2. Чепчерук, Г. С. Иммобилизованные ферменты в клинической хирургии [Текст] / Г. С. Чепчерук, В. В. Лишенко // Вест. Xирургии, 1985. – № 3, Т. 134. – С. 126–130.

3. А. С. 730694 (СССР). Модифицированный террилитином декстран, обладающий фибринолитической способностью [Текст] / А. Г. Алексеева, Г. Е. Гринберг, Г. М. Линбергаум и др.– Б/о № 16.–1980.– С. 86.

4. Корниш-Боуден, Э. Основы ферментативной кинетики [Текст] / Э. Корниш-Боуден. – М.: Мир.– 1979.– 280 с.

5. Земцова, Л. В. Иммобилизация протосубтилина на полимерных носителях и исследование свойств иммобилизованного фермента. В кн.: Иммобилизованные протеолитические ферменты в лечении гнойно-некротических процессов [Текст] / Л. В. Земцова, В. К. Старостина, Д. П. Булдаева. – Новосибирск, 1981.– С. 9–23.

6. Иванова, Л. А. Коллаген в технологии лекарственных форм: монографія [Текст] / И. А. Сычеников, Т. С. Кондратьева. – М. : Медицина, 1984. – С. 112.

7. Yu, P. Optimization of conditions for enzymatic production collagen hydrolysates from a long-value acaudinamolpadioides and their activites [Теxt] / Yu P., Chen H. // J. Food Biochem. – 2013. – Vol. 38. – P. 227–235.

8. Крусір, Г. В. Основи комплексоутворення інгібітор панкреатичної амілази-полісахарид [Текст] / Крусір Г. В., Севастьянова О. В., Кушнір Н. А. // Зернові продукти і комбікорми.– 2009, – № 1. – С. 16–19.

9. Крусір, Г. В. Порівняльна характеристика фізико-хімічних властивостей рослинного інгібітору α-амілази та БАД на його основі [Текст] / Г. В. Крусір, Н. А. Кушнір // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: Зб. наук. праць / Редкол.: О. І. Черевко (відпов. ред.) та ін.; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі.– Харків, 2008. – Вип. 2 (8). – С. 521–527.

10. Кикнадзе, Э. В. Применение полиэлектролитов для выделения ингибитора трипсина из технологических отходов фракционирования белков листьев люцерны [Текст] / Э. В. Кикнадзе, Ю. А. Антонов // Прикладная биохимия и микробиология Т. 34. – 1998, № 5. – С. 508–512.

11. Тарасевич, Б. Н. Справочные материалы. ИК спектры основных классов органических соединений [Текст] / Б. Н. Тарасевич // МГУ имени М.В. Ломоносова, химический факультет, кафедра органической химии // Москва, 2012. – С. 55.



Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.




Copyright (c) 2016 Надія Анатоліївн Дзюба, Олена Володимирівна Землякова

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2411-2828 (Online), ISSN 2411-2798 (Print)