Визначення раціональних умов фракційної кристалізації жирної коріандрової олії

Автор(и)

  • Вікторія Сергіївна Калина Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-0359-1745
  • Катерина Вікторівна Куниця Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна
  • Федір Федорович Гладкий Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна
  • Марина Василівна Луценко Дніпропетровський державний аграрно–економічний університет вул. Ворошилова, 25, м. Дніпропетровськ, Україна, 49000, Україна
  • Олена Анатоліївна Литвиненко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна

Ключові слова:

жирна коріандрова олія, фракційна кристалізація, температура плавлення, розплав, ортогональний центрально-композиційний план

Анотація

Стаття присвячена визначенню раціональних умов фракціювання жирної коріандрової олії із розплаву. Визначено основні закономірності фракційної кристалізації олії. Отримано математичні описи залежності виходу цільової фракції і її температури плавлення від основних параметрів процесу, а саме: темпу охолодження та тривалості кристалізації. Встановлено, що в результаті процесу фракційної кристалізації жирної коріандрової олії одержано дві фракції: жир спеціального призначення відповідно до ДСТУ 4335:2004, а саме –  хлібопекарського, та рідка фракція (рідка олійна), яка може бути застосована як олія салатна, як олія для консервної промисловості та мати інші харчові призначення

Біографії авторів

Вікторія Сергіївна Калина, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Здобувач

кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Катерина Вікторівна Куниця, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук

Науковий співробітник кафедри «Технологія жирів та продуктів бродіння»

Федір Федорович Гладкий, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Доктор технічних наук, професор

Завідувач кафедри «технологія жирів та продуктів бродіння»

Марина Василівна Луценко, Дніпропетровський державний аграрно–економічний університет вул. Ворошилова, 25, м. Дніпропетровськ, Україна, 49000

Кандидат технічних наук

Доцент кафедри «технологія зберігання та переробки сільськогосподарської продукції»

Олена Анатоліївна Литвиненко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук

Старший науковий співробітник кафедри «технологія жирів та продуктів бродіння»

Посилання

1. Garces, R., Martinez-Force, E., Salas, J., Venegas-Caleron, M. (2009). Current advances in sunflower oil and its applications. Journal Lipid Technology, 21, 79–82.

2. Оseyko N. I. (1969) Issledovanie processa obrabotki coriandrovogo girnogo masla c celyu zamenu im pishevuh masel v promushlennuh proizvodstvah: dis. kand. tehn. nauk; Kievskiy tehnologiheskiy institut pishevoy promushlennosti, 185.

3. Мazalova, L. M. (2006). Metody modyfykatsyy spetsyalyzyrovannykh zhyrov. Pyshchevaia promyshlennost, 9, 66.

4. Moran, D. P. J., Rajah, K. K. (1995). Fats in food products. – New York, Springer US, 415.

5. Garti, N., Sato, K. (2001). Crystalization processes in fats lipid systems. – New York, CRC Press, 552.

6. Sukhonos, V. V., Fylatov, O. K., Tyrsyn, Yu. A. (2003). Fraktsyonnaia krystallyzatsyia v proyzvodstve pyshchevykh modyfytsyrovannykh zhyrov. Pyshchevaia promyshlennost, 5, 34–37.

7. Wrenn, L. B. (1998). Cottonseed oils rise to prominence. INFORM: International News on Fats, Oils and Related Materials, 9, 1, 100–106.

8. Hrynberh, H., Shchepanskaia, H. (1973). Modyfykovannye zhyry. – М., Pyshchevaia promyshlennost, 105.

9. Tiutiunnykov, B. N., Bukhshtab, Z. I., Hladkyi, F. F. et al. (1992). Khymyia zhyrov : [uchebnyk dlia studentov vuzov, оbuchaiushchykhsia po spetsyalnosty «Теkhnolohyia zhyrov»]. [3-е yzd.]. Moscow, Коlos, 448.

10. Tovazhnianskyi, L. L., Hotlynskaia, A. P., Leshchenko, V. A. et al. (2005). Protsessy y apparaty khymycheskoi tekhnologyy : [uchebnyk dlia studentov vysshykh uchebnykh zavedenyi]. V 2 chastiakh. Chast 2 ; pod red. L. L. Tovazhnianskogo. Kharkov, NTU «KhPI», 523.

11. Wright, A. J., Marangoni, A. C. (2000). The effect of minor component milk fat crystallization. J. Am. Oil Chemists' Soc., 77, 5, 463–475.

12. Widlak, N., Hartel, R. W., Narine, S. (2001). Crystallization and solidification properties of lipids. – USA, Am. Oil Chemists' Soc., 246.

13. Jacobsberg, B., Oh, C. H. (1976). Studies in palm oil crystallisation. J. Am. Oil Chemists' Soc., 53, 609–616.

14. О’Braien, R. (2007). Zhyry y masla. Proyzvodstvo, sostav y svoistva, prymenenye / R. О’Braien; [per. s аngl. [V. D. Shyrokova, D. А. Babeikynoi, N. S. Selyvanovoi, N. V. Mahly]]. [2-е yzd.]. St. Petersburg, Professyia, 752.

15. Akhnazarova, S. L., Kafarov, V. V. (1985). Metody optymyzatsyy eksperymenta v khymycheskoi tekhnolohyy. Мoscow, Vysshaia shkola, 327.

16. Bondar, A. H., Statiukha, H. A. (1976). Planyrovanye eksperymenta v khymycheskoi tekhnolohyy (osnovnye polozhenyia, prymery y zadachy). Kiev, Yzdatelskoe obedynenye «Vyshcha shkola», 184.

17. Subbaram, M. R., Youngs, C. G. (1967). Determination of the glyceride structure of fats. glyceride structure of fats with unusual fatty acid compositions. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 44, 7, 425–428.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-02-12

Номер

Розділ

Технології та обладнання виробництва