Визначення раціональних умов фракційної кристалізації жирної коріандрової олії

Вікторія Сергіївна Калина, Катерина Вікторівна Куниця, Федір Федорович Гладкий, Марина Василівна Луценко, Олена Анатоліївна Литвиненко

Анотація


Стаття присвячена визначенню раціональних умов фракціювання жирної коріандрової олії із розплаву. Визначено основні закономірності фракційної кристалізації олії. Отримано математичні описи залежності виходу цільової фракції і її температури плавлення від основних параметрів процесу, а саме: темпу охолодження та тривалості кристалізації. Встановлено, що в результаті процесу фракційної кристалізації жирної коріандрової олії одержано дві фракції: жир спеціального призначення відповідно до ДСТУ 4335:2004, а саме –  хлібопекарського, та рідка фракція (рідка олійна), яка може бути застосована як олія салатна, як олія для консервної промисловості та мати інші харчові призначення

Ключові слова


жирна коріандрова олія; фракційна кристалізація; температура плавлення; розплав; ортогональний центрально-композиційний план

Повний текст:

PDF

Посилання


1. Garces, R., Martinez-Force, E., Salas, J., Venegas-Caleron, M. (2009). Current advances in sunflower oil and its applications. Journal Lipid Technology, 21, 79–82.

2. Оseyko N. I. (1969) Issledovanie processa obrabotki coriandrovogo girnogo masla c celyu zamenu im pishevuh masel v promushlennuh proizvodstvah: dis. kand. tehn. nauk; Kievskiy tehnologiheskiy institut pishevoy promushlennosti, 185.

3. Мazalova, L. M. (2006). Metody modyfykatsyy spetsyalyzyrovannykh zhyrov. Pyshchevaia promyshlennost, 9, 66.

4. Moran, D. P. J., Rajah, K. K. (1995). Fats in food products. – New York, Springer US, 415.

5. Garti, N., Sato, K. (2001). Crystalization processes in fats lipid systems. – New York, CRC Press, 552.

6. Sukhonos, V. V., Fylatov, O. K., Tyrsyn, Yu. A. (2003). Fraktsyonnaia krystallyzatsyia v proyzvodstve pyshchevykh modyfytsyrovannykh zhyrov. Pyshchevaia promyshlennost, 5, 34–37.

7. Wrenn, L. B. (1998). Cottonseed oils rise to prominence. INFORM: International News on Fats, Oils and Related Materials, 9, 1, 100–106.

8. Hrynberh, H., Shchepanskaia, H. (1973). Modyfykovannye zhyry. – М., Pyshchevaia promyshlennost, 105.

9. Tiutiunnykov, B. N., Bukhshtab, Z. I., Hladkyi, F. F. et al. (1992). Khymyia zhyrov : [uchebnyk dlia studentov vuzov, оbuchaiushchykhsia po spetsyalnosty «Теkhnolohyia zhyrov»]. [3-е yzd.]. Moscow, Коlos, 448.

10. Tovazhnianskyi, L. L., Hotlynskaia, A. P., Leshchenko, V. A. et al. (2005). Protsessy y apparaty khymycheskoi tekhnologyy : [uchebnyk dlia studentov vysshykh uchebnykh zavedenyi]. V 2 chastiakh. Chast 2 ; pod red. L. L. Tovazhnianskogo. Kharkov, NTU «KhPI», 523.

11. Wright, A. J., Marangoni, A. C. (2000). The effect of minor component milk fat crystallization. J. Am. Oil Chemists' Soc., 77, 5, 463–475.

12. Widlak, N., Hartel, R. W., Narine, S. (2001). Crystallization and solidification properties of lipids. – USA, Am. Oil Chemists' Soc., 246.

13. Jacobsberg, B., Oh, C. H. (1976). Studies in palm oil crystallisation. J. Am. Oil Chemists' Soc., 53, 609–616.

14. О’Braien, R. (2007). Zhyry y masla. Proyzvodstvo, sostav y svoistva, prymenenye / R. О’Braien; [per. s аngl. [V. D. Shyrokova, D. А. Babeikynoi, N. S. Selyvanovoi, N. V. Mahly]]. [2-е yzd.]. St. Petersburg, Professyia, 752.

15. Akhnazarova, S. L., Kafarov, V. V. (1985). Metody optymyzatsyy eksperymenta v khymycheskoi tekhnolohyy. Мoscow, Vysshaia shkola, 327.

16. Bondar, A. H., Statiukha, H. A. (1976). Planyrovanye eksperymenta v khymycheskoi tekhnolohyy (osnovnye polozhenyia, prymery y zadachy). Kiev, Yzdatelskoe obedynenye «Vyshcha shkola», 184.

17. Subbaram, M. R., Youngs, C. G. (1967). Determination of the glyceride structure of fats. glyceride structure of fats with unusual fatty acid compositions. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 44, 7, 425–428.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


1. Garces, R. Current advances in sunflower oil and its applications [Теxt] / R. Garces, E. Martinez-Force, J. Salas, M. Venegas-Caleron // J. Lipid Technology. – 2009. – Vol. 21. – P. 79–82.

2. Осейко, Н. И. Исследование процесса обработки кориандрового жирного масла с целью замены им пищевых масел в промышленных производствах: дис. канд. техн. наук: 175 [Текст] / Н. И. Осейко; Киевский технологический институт пищевой промышленности. – К., 1969. – 185 с.

3. Мазалова, Л. М. Методы модификации специализированных жиров [Текст] / Л. М. Мазалова // Пищевая промышленность. – 2006. – № 9. – С. 66.

4. Moran, D. P. J. Fats in food products [Теxt] / D. P. J. Moran, K. K. Rajah. – New York : Springer US, 1995. – 415 р.

5. Garti, N. Crystalization processes in fats lipid systems [Текст] / N. Garti, K. Sato. –  New York : CRC Press, 2001. – 552 p.

6. Сухонос, В. В. Фракционная кристаллизация в производстве пищевых модифицированных жиров [Текст] / В. В. Сухонос, О. К. Филатов, Ю. А. Тырсин [и др.] // Пищевая промышленность. – 2003. – № 5. – С. 34–37.

7. Wrenn, L. B. Cottonseed oils rise to prominence [Теxt] / L. B. Wrenn // INFORM: International News on Fats, Oils and Related Materials. – 1998. – Vol. 9. – No. 1. – P. 100–106.

8. Гринберг, Г. Модификованные  жиры [Текст] / Г. Гринберг, Г. Щепаньская. – М. : Пищевая промышленность, 1973. – 105 с.

9. Тютюнников, Б. Н. Химия жиров : [учебник для студентов вузов, обучающихся по специальности «Технология жиров»] : [Текст] / [Б. Н. Тютюнников, З. И. Бухштаб, Ф. Ф. Гладкий и др.]. – [3-е изд.]. – М. : Колос. – 1992. – 448 с. : ил.

10. Товажнянский, Л. Л. Процессы и аппараты химической технологии [Текст] : [учебник для студентов высших учебных заведений]. В 2 частях. Часть 2 / [Товажнянский Л. Л., Готлинская А. П., Лещенко В. А и др.] ; под ред. Л. Л. Товажнянского. – Харьков : НТУ «ХПИ», 2005. – 523 с. : ил.

11. Wright, A. J. The effect of minor component milk fat crystallization [Теxt] / A. J. Wright, A. C. Marangoni // J. Am. Oil Chemists' Soc. – 2000. − Vol. 77. – No. 5. – P. 463–475.

12. Widlak, N. Crystallization and solidification properties of lipids [Теxt] / N. Widlak, RWHartel, S. Narine. – USA : Am. Oil Chemists' Soc. (AOCS), 2001. – 246 p.

13. Jacobsberg, B. Studies in palm oil crystallisation [Теxt] / B. Jacobsberg, C. H. Oh // J. Am. Oil Chemists' Soc. – 1976. − Vol. 53. – P. 609–616.

14. О’Браєн, Р. Жири и масла. Производство, состав и свойства, применение [Текст] / Р. О’Браєн; [пер. с англ. [В. Д. Широкова, Д. А. Бабейкиной, Н. С. Селивановой, Н. В. Маглы]]. – [2-е изд.] . – СПб. : Профессия, 2007. – 752 с.

15. Ахназарова, С. Л. Методы оптимизации эксперимента в химической технологии [Текст] / С. Л. Ахназарова, В. В. Кафаров. – М. : Высшая школа, 1985. – 327 с.

16. Бондарь, А. Г. Планирование эксперимента в химической технологии (основные положения, примеры и задачи) [Текст] / А. Г. Бондарь, Г. А. Статюха. – Издательское объединение «Вища школа», 1976. – 184 с.

17. Subbaram M. R., Youngs C. G. Determination of the glyceride structure of fats. glyceride structure of fats with unusual fatty acid compositions [Теxt] / M. R. Subbaram , C. G. Youngs //Journal of the American Oil Chemists’ Society. – 1967. – Т. 44. – №. 7. – С. 425–428.



Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.




Copyright (c) 2016 Вікторія Сергіївна Калина, Катерина Вікторівна Куниця, Федір Федорович Гладкий, Марина Василівна Луценко, Олена Анатоліївна Литвиненко

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2411-2828 (Online), ISSN 2411-2798 (Print)