Лабораторія сенсорного аналізу як сучасний інструмент в технології вина

Элдар Жораевич Иукуридзе, Оксана Борисовна Ткаченко, Сергій Вікторович Кисельов

Анотація


Методи сенсорного аналізу в виноробній галузі є ефективними інструментами, які дозволяють визначати органолептичні показники продукції, оцінювати їхню значимість та прогнозувати реакцію споживачів, а також визначати характерні особливості вин з категорії найменувань, контрольованих за походженням. Для забезпечення проведення дослідження методами сенсорного аналізу на сучасному рівні доцільна концентрація дослідницьких методик і технологій аналізу даних у галузевій лабораторії сенсорного аналізу, яка орієнтована на визначення сенсорних характер стік продукції, технологічний та маркетинговий консалтинг.


Ключові слова


сенсорний аналіз; виноробство; вино; виноград; органолептичні характеристики; сенсорний профіль; експертна панель

Повний текст:

PDF (Русский)

Посилання


Robinson, J. (2006). The Oxford Companion To Wine. Oxford University Press. doi: 10.1093/acref/9780198609902.001.0001

Tkachenko, O. B., Trinkal', O. V. (2015). The aroma peculiaritiesof some white wines from autochthonous grapes varieties from Western Europe and Ukraine. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (10 (74)), 40–45. doi: 10.15587/1729-4061.2015.40069

Zoecklein, B. W., Fugelsang, K. C., Gump, B. H., Nury, F. S. (1995). Wine Analysis and Production. Springer US, 621. doi: 10.1007/978-1-4757-6978-4

Tkachenko, T. I. (2012). Development of the model of sensory control of quality at food enterprises. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (6 (59)), 53–56. Available at: http://journals.uran.ua/eejet/article/view/4591/4253

Ehrl, M., Ehrl, R., Anderson, A. (2004). Razrabotka pishchevyh produktov. Sankt-Peterburg: Professiya, 384.

Chugunova, O. V., Zavorohina, N. V. (2010). Ispol'zovanie metodov degustacionnogo analiza pri modelirovaniy receptur pishchevyh produktov s zadannymi potrebitel'skimi svoystvami. Ekaterinburg, 151.

Winter, E., Whiting, J., Rousseau, J. (2004). Winegrape sensory assessment in Australia. Winetitles, Adelaide, South Australia.

Tkachenko, O., Pashkovskiy, A., Shtirbu, A. (2017). Influence of viticultural practices on the sensory characteristics of wine grape varieties. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (10 (86)), 49–56. doi: 10.15587/1729-4061.2017.98423

Saberi, S., Cliff, M. A., van Vuuren, H. J. J. (2012). Impact of mixed S. cerevisiae strains on the production of volatiles and estimated sensory profiles of Chardonnay wines. Food Research International, 48 (2), 725–735. doi: 10.1016/j.foodres.2012.06.012

Gomes, L. S., José-Coutinho, A., da Silva, A. G., Ricardo-da-Silva, J. M. (2016). Sensory profile characterization and typicality assessment of PDO “Bairrada” and PGI “Beira Atlântico” red wines. Ciência e Técnica Vitivinícola, 31 (2), 73–87. doi: 10.1051/ctv/20163102073


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Robinson, J. The Oxford Companion To Wine [Text] / J. Robinson. – Oxford University Press, 2006. doi: 10.1093/acref/9780198609902.001.0001 

Ткаченко, О. Б. Особенности ароматов белых вин из автохтонных сортов винограда Западной Европы и Украины [Текст] / О. Б. Ткаченко, О. В. Тринкаль // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. – 2015. – Т. 2, № 10 (74). – С. 40–45. doi: 10.15587/1729-4061.2015.40069 

Zoecklein, B. W. Wine Analysis and Production [Text] / B. W. Zoecklein, K. C. Fugelsang, B. H. Gump, F. S. Nury. – Springer US, 1995. – 621 p. doi: 10.1007/978-1-4757-6978-4 

Ткаченко, Т. І. Розробка моделі сенсорного контролю якості на харчових підприємствах [Текст] / Т. І. Ткаченко // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2012. – Т. 5, № 6 (59). – С. 53–56. – Режим доступа: http://journals.uran.ua/eejet/article/view/4591/4253

Эрл, М. Разработка пищевых продуктов [Текст] / М. Эрл, Р. Эрл, А. Андерсон. – СПб.: Профессия, 2004. – 384 с.

Чугунова, О. В. Использование методов дегустационного анализа при моделировании рецептур пищевых продуктов с заданными потребительскими свойствами [Текст] / О. В. Чугунова, Н. В. Заворохина. – Eкатеринбург, 2010. – 151 с.

Winter, E. Winegrape sensory assessment in Australia [Text] / E. Winter, J. Whiting, J. Rousseau. – Winetitles, Adelaide, South Australia, 2004.

Tkachenko, O. Influence of viticultural practices on the sensory characteristics of wine grape varieties [Text] / O. Tkachenko, A. Pashkovskiy, A. Shtirbu // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2017. – Vol. 2, Issue 10 (86). – P. 49–56. doi: 10.15587/1729-4061.2017.98423 

Saberi, S. Impact of mixed S. cerevisiae strains on the production of volatiles and estimated sensory profiles of Chardonnay wines [Text] / S. Saberi, M. A. Cliff, H. J. J. van Vuuren // Food Research International. – 2012. – Vol. 48, Issue 2. – P. 725–735. doi: 10.1016/j.foodres.2012.06.012 

Gomes, L. S. Sensory profile characterization and typicality assessment of PDO “Bairrada” and PGI “Beira Atlântico” red wines [Text] / L. S. Gomes, A. José-Coutinho, A. G. da Silva, J. M. Ricardo-da-Silva // Ciência e Técnica Vitivinícola. – 2016. – Vol. 31, Issue 2. – P. 73–87. doi: 10.1051/ctv/20163102073 



Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.




Copyright (c) 2017 Элдар Жораевич Иукуридзе, Оксана Борисовна Ткаченко, Сергій Вікторович Кисельов

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2411-2828 (Online), ISSN 2411-2798 (Print)