Лабораторія сенсорного аналізу як сучасний інструмент в технології вина
Ключові слова:
сенсорний аналіз, виноробство, вино, виноград, органолептичні характеристики, сенсорний профіль, експертна панельАнотація
Методи сенсорного аналізу в виноробній галузі є ефективними інструментами, які дозволяють визначати органолептичні показники продукції, оцінювати їхню значимість та прогнозувати реакцію споживачів, а також визначати характерні особливості вин з категорії найменувань, контрольованих за походженням. Для забезпечення проведення дослідження методами сенсорного аналізу на сучасному рівні доцільна концентрація дослідницьких методик і технологій аналізу даних у галузевій лабораторії сенсорного аналізу, яка орієнтована на визначення сенсорних характер стік продукції, технологічний та маркетинговий консалтинг.
Посилання
Robinson, J. (2006). The Oxford Companion To Wine. Oxford University Press. doi: 10.1093/acref/9780198609902.001.0001
Tkachenko, O. B., Trinkal', O. V. (2015). The aroma peculiaritiesof some white wines from autochthonous grapes varieties from Western Europe and Ukraine. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (10 (74)), 40–45. doi: 10.15587/1729-4061.2015.40069
Zoecklein, B. W., Fugelsang, K. C., Gump, B. H., Nury, F. S. (1995). Wine Analysis and Production. Springer US, 621. doi: 10.1007/978-1-4757-6978-4
Tkachenko, T. I. (2012). Development of the model of sensory control of quality at food enterprises. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (6 (59)), 53–56. Available at: http://journals.uran.ua/eejet/article/view/4591/4253
Ehrl, M., Ehrl, R., Anderson, A. (2004). Razrabotka pishchevyh produktov. Sankt-Peterburg: Professiya, 384.
Chugunova, O. V., Zavorohina, N. V. (2010). Ispol'zovanie metodov degustacionnogo analiza pri modelirovaniy receptur pishchevyh produktov s zadannymi potrebitel'skimi svoystvami. Ekaterinburg, 151.
Winter, E., Whiting, J., Rousseau, J. (2004). Winegrape sensory assessment in Australia. Winetitles, Adelaide, South Australia.
Tkachenko, O., Pashkovskiy, A., Shtirbu, A. (2017). Influence of viticultural practices on the sensory characteristics of wine grape varieties. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (10 (86)), 49–56. doi: 10.15587/1729-4061.2017.98423
Saberi, S., Cliff, M. A., van Vuuren, H. J. J. (2012). Impact of mixed S. cerevisiae strains on the production of volatiles and estimated sensory profiles of Chardonnay wines. Food Research International, 48 (2), 725–735. doi: 10.1016/j.foodres.2012.06.012
Gomes, L. S., José-Coutinho, A., da Silva, A. G., Ricardo-da-Silva, J. M. (2016). Sensory profile characterization and typicality assessment of PDO “Bairrada” and PGI “Beira Atlântico” red wines. Ciência e Técnica Vitivinícola, 31 (2), 73–87. doi: 10.1051/ctv/20163102073
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Элдар Жораевич Иукуридзе, Оксана Борисовна Ткаченко, Сергій Вікторович Кисельов
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.