Лабораторія сенсорного аналізу як сучасний інструмент в технології вина

Автор(и)

  • Элдар Жораевич Иукуридзе Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Ukraine
  • Оксана Борисовна Ткаченко Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Ukraine
  • Сергій Вікторович Кисельов Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Ukraine

Ключові слова:

сенсорний аналіз, виноробство, вино, виноград, органолептичні характеристики, сенсорний профіль, експертна панель

Анотація

Методи сенсорного аналізу в виноробній галузі є ефективними інструментами, які дозволяють визначати органолептичні показники продукції, оцінювати їхню значимість та прогнозувати реакцію споживачів, а також визначати характерні особливості вин з категорії найменувань, контрольованих за походженням. Для забезпечення проведення дослідження методами сенсорного аналізу на сучасному рівні доцільна концентрація дослідницьких методик і технологій аналізу даних у галузевій лабораторії сенсорного аналізу, яка орієнтована на визначення сенсорних характер стік продукції, технологічний та маркетинговий консалтинг.

Біографії авторів

Элдар Жораевич Иукуридзе, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

кандидат технічних наук, доцент, кафедра технології вина та енології

Оксана Борисовна Ткаченко, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

доктор технічних наук, доцент

Кафедра безпеки, експертизи і товарознавства

Сергій Вікторович Кисельов, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

кандидат технічних наук, старший викладач кафедри технології ресторанного і оздоровчого харчування

Посилання

Robinson, J. (2006). The Oxford Companion To Wine. Oxford University Press. doi: 10.1093/acref/9780198609902.001.0001

Tkachenko, O. B., Trinkal', O. V. (2015). The aroma peculiaritiesof some white wines from autochthonous grapes varieties from Western Europe and Ukraine. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (10 (74)), 40–45. doi: 10.15587/1729-4061.2015.40069

Zoecklein, B. W., Fugelsang, K. C., Gump, B. H., Nury, F. S. (1995). Wine Analysis and Production. Springer US, 621. doi: 10.1007/978-1-4757-6978-4

Tkachenko, T. I. (2012). Development of the model of sensory control of quality at food enterprises. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (6 (59)), 53–56. Available at: http://journals.uran.ua/eejet/article/view/4591/4253

Ehrl, M., Ehrl, R., Anderson, A. (2004). Razrabotka pishchevyh produktov. Sankt-Peterburg: Professiya, 384.

Chugunova, O. V., Zavorohina, N. V. (2010). Ispol'zovanie metodov degustacionnogo analiza pri modelirovaniy receptur pishchevyh produktov s zadannymi potrebitel'skimi svoystvami. Ekaterinburg, 151.

Winter, E., Whiting, J., Rousseau, J. (2004). Winegrape sensory assessment in Australia. Winetitles, Adelaide, South Australia.

Tkachenko, O., Pashkovskiy, A., Shtirbu, A. (2017). Influence of viticultural practices on the sensory characteristics of wine grape varieties. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (10 (86)), 49–56. doi: 10.15587/1729-4061.2017.98423

Saberi, S., Cliff, M. A., van Vuuren, H. J. J. (2012). Impact of mixed S. cerevisiae strains on the production of volatiles and estimated sensory profiles of Chardonnay wines. Food Research International, 48 (2), 725–735. doi: 10.1016/j.foodres.2012.06.012

Gomes, L. S., José-Coutinho, A., da Silva, A. G., Ricardo-da-Silva, J. M. (2016). Sensory profile characterization and typicality assessment of PDO “Bairrada” and PGI “Beira Atlântico” red wines. Ciência e Técnica Vitivinícola, 31 (2), 73–87. doi: 10.1051/ctv/20163102073

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-09-06

Номер

Розділ

Технології та обладнання виробництва