Аналітичне обґрунтування та моделювання технологій сушеної харчової продукції з органічної овочевої та плодово-ягідної сировини

Автор(и)

  • Дмитро Олегович Бідюк Сумський національний аграрний університет вул. Герасима Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна
  • Людмила Миколаївна Пономарьова Сумський національний аграрний університет вул. Герасима Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна
  • Федір Всеволодович Перцевой Сумський національний аграрний університет вул. Герасима Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна
  • Тетяна Іванівна Маренкова Сумський національний аграрний університет вул. Герасима Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна

Ключові слова:

органічне виробництво, сушена харчова продукція, органічна овочева та плодово-ягідна сировина, моделювання технології, модель інноваційної стратегії

Анотація

В статті розглянуто стан та перспективи розвитку світового та вітчизняного органічного виробництва, у тому числі овочевої та плодово-ягідної сировини. Проведено аналіз досліджень щодо виробництва сушеної харчової продукції з овочевої та плодово-ягідної сировини, у тому числі органічної. Досліджено асортимент вітчизняної органічної овочевої та плодово-ягідної сировини. Розроблено моделі інноваційної стратегії та технологічної системи отримання сушеної харчової продукції з органічної овочевої та плодово-ягідної сировини.

Біографії авторів

Дмитро Олегович Бідюк, Сумський національний аграрний університет вул. Герасима Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

доцент кафедри технології харчування

Людмила Миколаївна Пономарьова, Сумський національний аграрний університет вул. Герасима Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

кандидат хімічних наук, доцент кафедри терапії, фармакології, клінічної діагностики та хімії

 

Федір Всеволодович Перцевой, Сумський національний аграрний університет вул. Герасима Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

доктор технічних наук,  професор кафедри технології харчування

Тетяна Іванівна Маренкова, Сумський національний аграрний університет вул. Герасима Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

старший викладач кафедри технології харчування

Посилання

International Federation of Organic Agriculture Movements. Available at: https://www.ifoam.bio/

Willer, H., Lernoud, J. (Eds.) (2017). The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2017. Bonn: Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick and IFOAM – Organic International, 340.

Slavhorodska, Yu. V. (2016). Vyrobnytstvo orhanichnoi produktsiy v Ukraini: stan ta perspektyvy. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademiy, 4, 49–54.

Buzan, G. (2016). Ukrainskiy potrebitel' stremitsya vybirat' ekoproduktsiyu! Napitki. Tekhnologii i innovatsii, 3 (56), 62–64. Available at: http://www.gpp.in.ua/images/news/2016-04-15-nti-4-1-sertifikaciya-62.pdf

Zakon Ukrainy «Pro vyrobnytstvo ta obih orhanichnoi silskohospodarskoi produktsiy ta syrovyny» (2014). Verkhovna Rada Ukrainy, No. 20-21. Available at: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/425-18

Orhanichne vyrobnytstvo v Ukraini: realiy ta perspektyvy. Available at: http://minagro.gov.ua/node/23346

Orhanichna karta Ukrainy. Available at: http://www.ukraine.fibl.org/fileadmin/documents-ukraine/Booklets/Ukrainian_Organic_Map_2016-compressed.pdf

Proekt «Rozvytok orhanichnoho rynku v Ukraini». Available at: http://www.ukraine.fibl.org/ua/ua-a-p.html

Nastanova shchodo rozvytku rynku orhanichnoi ta ekolohichnoi produktsiy. Available at: http://cci.dp.ua/tl_files/data/curier/Events/2016/september/Organic-Guide-2016.pdf

Postanova «Pro zatverdzhennia Poriadku vedennia Reiestru vyrobnykiv orhanichnoi produktsiy (syrovyny)» (2016). Verkhovna Rada Ukrainy, No. 505. Available at: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/505-2016-%D0%BF#n8

Kompaniia Orhanik Standart. Available at: http://www.organicstandard.com.ua/

Samoilyk, Yu. V. (2016). Osoblyvosti orhanichnoho vyrobnytstva ovochiv, plodiv i yahid v ahrostrukturakh riznoho typu. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriya: Ekonomika i menedzhment, 4, 22–26.

Diakova, Yu. V. (2013). Tendentsiy rozvytku rynku sushenoi plodoovochevoi produktsii Ukrainy. SWorld. Available at: http://www.sworld.com.ua/index.php/uk/technical-sciences-213/technology-of-food-products-213/17881-213-833

Pohozhykh, M. I., Pak, A. O. (2015). Enerhoefektyvni sposoby pererobky kharchovoi syrovyny: sushinnia plodovo-yahidnoi syrovyny. Kharkiv: KhDUKhT, 159.

Panasiuk, S. H., Lysyk, O. V. (2014). Doslidzhennia vplyvu temperatury ta metodiv poperednoi obrobky syrovyny na protses sushinnia. Silskohospodarski mashyny, 27, 85–89.

Mykhailova, S. V. (2014). Vykorystannia mikrokhvylovoi vakuumnoi obrobky v protsesakh vyrobnytstva ovochevykh kontsentrativ. Kharkiv, 23.

Potapov, V. A., Yakushenko, E. N., Gritsenko, O. Yu. (2015). Fil'tratsionnaya sushka pri povyshennom davlenii. Naukovi pratsi ONAKhT, 1 (47). Available at: http://journals.gsjp.eu/index.php/swonaft/article/view/418

Tarasenko, T. A., Yevlash, V. V., Niemirich, O. V., Vasheka, O. M., Havrysh, A. V., Kravchenko, O. I. (2015). Teoretychne doslidzhennia sposobiv sushinnia ovochiv ta fruktiv. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S. Z. Gzhytskoho, 17 (4), 148–158.

Spivak, O. Yu., Pavliuk, V. K. (2013). Kinetyka sushinnia kistochkovykh plodiv v konvektyvnykh susharkakh. Suchasni tekhnolohiy, materialy i konstruktsiy v budivnytstvi, 1, 57–60.

Yevlash, V. V., Niemirich, O. V., Tarasenko, T. A. (2012). Ustanovlennia ratsionalnykh rezhymiv sushinnia kapusty. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 2 (16), 3–7.

Sniezhkin, Yu. F., Shapar, R. O., Petrova, Zh. O., Chalaiev, D. M., Shavrin, V. S., Vospitannikov, H. K. (2006). Pererobka plodoovochevoi syrovyny na sushenu produktsiyu. Naukovi dopovidi NAU. Available at: http://base.dnsgb.com.ua/files/journal/Naukovi-dopovidi-NAU/2006-2/snezhkin.pdf

Potapov, V. A., Yakushenko, E. N., Zherebkin, M. V. (2013). Analysis of the drying methods and evaluation of the quality of dried grape pomace. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (66)), 38–41. Available at: http://journals.uran.ua/eejet/article/view/19170/17021

Slyozov, V. V., Kutovoy, V. A., Nikolaychuk, L. I. (2003). K teoriy termovakuumnoy sushki. Voprosy atomnoy nauki i tekhniki, 5, 7–13.

Cherevko, O. I., Kiptela, L. V., Zahorulko, A. M. (2013). Pat. No. 106461 UA. ICh-susharka dlia sushinnia orhanichnoi roslynnoi syrovyny. MPK A23N 12/08. No. a201314949; declareted: 20.12.2013; published: 26.08.2014, Bul. No. 16, 6.

Seidel, K., Kahl, J., Paoletti, F., Birlouez, I., Busscher, N., Kretzschmar, U. et. al. (2013). Quality assessment of baby food made of different pre-processed organic raw materials under industrial processing conditions. Journal of Food Science and Technology, 52 (2), 803–812. doi: 10.1007/s13197-013-1109-5

Moscetti, R., Haff, R. P., Ferri, S., Raponi, F., Monarca, D., Liang, P., Massantini, R. (2017). Real-Time Monitoring of Organic Carrot (var. Romance) During Hot-Air Drying Using Near-Infrared Spectroscopy. Food and Bioprocess Technology, 10 (11), 2046–2059. doi: 10.1007/s11947-017-1975-3

Ishwarya, S. P., Anandharamakrishnan, C., Stapley, A. G. F. (2015). Spray-freeze-drying: A novel process for the drying of foods and bioproducts. Trends in Food Science & Technology, 41 (2), 161–181. doi: 10.1016/j.tifs.2014.10.008

Prakash, O., Kumar, A., Tekasakul, P., Abdel-Ghany, A. M., Al-Helal, I. M. (2017). Environomical analysis and mathematical modelling of potato chips drying in modified solar greenhouse dryer. Heat Transfer Research, 48 (16), 1497–1514. doi: 10.1615/heattransres.2017012421

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-28

Номер

Розділ

Охорона праці та безпека життєдіяльності