Встановлення технологічних режимів отримання іммобілізованого гідролітичного ферментного препарату

Автор(и)

  • Тетяна Сергіївна Тодосійчук Національний технічний університет України «КПІ» просп. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03056, Ukraine
  • Олексій Мартем'янович Дуган Національний технічний університет України «КПІ» просп. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03056, Ukraine

Ключові слова:

гідролітичні ферменти, іммобілізація, абсорбція, літична активність, параметри, ферментний препарат

Анотація

Робота присвячена дослідженню технологічних режимів іммобілізації гідролітичного ферментного комплексу (ГФК) з Streptomyces albus адсорбційним методом на аеросилі. Встановлено вплив температури, концентрації носія (аеросилу марки А-300) та тривалості іммобілізації на ефективність процеса та активність ферментного комплексу. Досліджена можливість іммобілізації ферментного комплексу безпосередньо в ході біотехнологічного процесу та показано її переваги порівняно з адсорбцією з розчину готового ферментного препарату. Результати дослідження можуть бути використані  при розробці нормативно-технічної документації на виробництво іммобілізованого гідролітичного ферментного препарату (ГФП)

Біографії авторів

Тетяна Сергіївна Тодосійчук, Національний технічний університет України «КПІ» просп. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03056

Кандидат технічних наук

Доцент кафедри промислової біотехнології

Олексій Мартем'янович Дуган, Національний технічний університет України «КПІ» просп. Перемоги, 37, м. Київ, Україна, 03056

Доктор біологічних наук

Декан Факультету біотехнології і біотехніки

Посилання

1. Kumar, J. P., Richa, J., Jain, P. C. (2003–2004). Production of industrially important enzymes by some actinomycetes producing antifungial components. Hindustan Antibiot. Bull., Vol. 45–46, 29–33.

2. Salazar, O., Asenjo, J. (2007). Enzymatic lysis of microbial cells. Biotechnology letters, Vol. 29, № 7, 985–994.

3. Chang, M-Y., Juang, R-S. (2004). Activites, stabilities and reaction kinectics of three free and chitosan-clay composite immobilized enzyme. Enz. Microbial Technology, Vol. 35, 437–443.

4. Jose, M. (2006). Immobilization of enzymes and cells. Second edition. Humana Press, 128.

5. Jose, M. (2007). Improvement of enzyme activity, selectivity and stability via immobilization techniques. Enzyme and Microbial Technology, Vol. 40, № 6, 1451–1463.

6. Lageiro, M., Moura, M., Reis, A.[et al.] (2007). Microbial proteases application in leather industry. Journ. of Biotechnology, Vol. 131, № 2, 239–240.

7. Kolesnik, L. A. (1995). Immobilizaciya α-amilazy. Svojstva immobilizovannogo fermenta. Prikladnaya mikrobiologiya, № 2, 20–25.

8. Berlin, A., Gilkes, N., Kilburn, D. [et al.] (2006). Evaluation of cellulase preparations for hydrolysis of hardwood substrates. Appl. Biochem. Biotechnol., Vol. 129–132, 528–545.

9. Markovich, N. A., Kononova, G. L. (2003). Liticheskie fermenty Trichoderma i ix rol pri zashhite rastenij ot gribnyx boleznej. Prikladnaya bioximiya i mikrobiologiya, T. 39, № 3, 389–400.

10. Kovalenko, G. A., Komova, O. V., Simakov, A. V. [i dr.] (2002). Uglerodsoderzhashhie makrostrukturirovannye keramicheskie nositeli dlya adsorbcionnoj immobilizacii fermentov i mikroorganizmov. ІІ. Biokataliticheskie svojstva adsorbirovannoj glyukoamilazy. Biotexnologiya, № 5, 81–93.

11. Lingui, C. (2005). Immobilized enzymes: science or art? Chemical Biology, Vol. 9, №2, 217–226.

12. Todosіjchuk, T. S., Pokas, O. V. (2015). Analіz specifіchnostі gotovix form antimіkrobnix preparatіv z Streptomyces albus. Eastern-European Journal of Eenterprise Technologies, № 4/6 (76), 58–61.

13. Todosіjchuk, T. S. Grigorеva, M. A., Moskalenko, N. V. (2007). Doslіdzhennya efektivnostі іmmobіlіzacії fermentnogo preparatu citorecifen adsorbcіjnim metodom. Ukraїnskij zhurnal medichnoї texnіki і texnologії, № 1, 17–25.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-02-12

Номер

Розділ

Технології та обладнання виробництва